home Twitter RSS feeds

Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?

Blogged by: Kitty on Monday, July 09, 2012  
Commentators: Blogger 5zol, Blogger Kitty, Blogger ♥ Safiena ♥, Blogger TiranaAduka, Blogger Fendy Ahmad Thahir, Blogger Hyun, Blogger Kitty, Anonymous Anonymous, Blogger suaramirza,
Facebook comments: comments

Okay so this is my first attempt to write a blog post in Malay, so hopefully I will get this right...

Hai semua, ini adalah percubaan pertama Kitty menulis blog dalam bahasa Melayu. Susah sangat! Nak tulis satu ayat pun ambil masa yang lama sebab Kitty kena fikirkan perkataan yang sesuai.

Ok lah, sebab Kitty tulis dalam bahasa Melayu ni ialah Kitty nak bincangkan satu topik ni iaitu: Mengapa ramai orang tak mahu berbahasa Inggeris?

Salah satu sebab mengapa ramai orang, terutama orang Melayu tidak mahu berbahasa Inggeris mungkin kerana malu akan melakukan kesilapan. Sebenarnya ini tidak sepatutnya menjadi halangan untuk seseorang mencuba untuk menggunakan bahasa Inggeris. Kalau kita malu untuk melakukan kesilapan, bagaimana kita akan dapat membetulkan dan memajukan diri kita. Tak ada orang yang terus pandai, dan dari kesilapan itu lah kita tahu dimana kelemahan diri kita.

Selain itu, mungkin juga orang tidak mahu berbahasa Inggeris kerana merasakan bahawa tidak perlu berbahasa Inggeris untuk maju. Kalau nak ditengok contoh orang Jepun, mereka tak pun berbahasa Inggeris tapi negara mereka tetap maju. Sama juga negara Jerman, Perancis, dan sebagainya. Mereka tidak bergantung kepada bahasa asing untuk memajukan negara. Tetapi jangan lupa, negara-negara Eropah pada ketika mereka membangun, bahasa mereka memang sudah digunakan di seluruh Eropah. Jepun pula, pada saat mereka mula membangun, mereka harus menggunakan bahasa asing untuk berinteraksi dengan dunia luar. Setiap negara yang membangun ada golongon elit yang menjadi peneraju untuk membangun negara. Dan golongon-golongan elit terdiri dari mereka yang berpelajaran dan mampu berbahasa asing.

Sememangnya tidak salah mengagungkan bahasa ibunda sendiri. Ia memang digalakkan, tetapi jangan lah sampai kita menolak bahasa asing bulat-bulat dengan alasan ia akan membuat kita lupa akan bahasa kita sendiri. Mengamalkan dan mempraktikkan bahasa lain tidak bermakna kita lupa asal usul kita.

Satu lagi sebab mengapa kita perlu menguasai bahasa Inggeris ialah kerana bahasa Inggeris mempunyai status sebagai the 'lingua franca of the world', bermaksud bahasa yang paling biasa digunakan sebagai bahasa pengantara dan bahasa yang membolehkan komunikasi terjadi di antara dua pihak yang mempunyai bahasa vernakular yang berlainan. Bahasa Inggeris membolehkan seorang bangsa Melayu untuk berkomunikasi dengan orang asing kerana bahasa itu diterima sedia ada di seluruh dunia. Ini setentunya menjadi satu kelebihan bagi sesebuah syarikat jika ia ingin memperluaskan pasarannya hingga ke luar negara.

Kalau nak dibahas mengenai tajuk ini memang tak habis punya. So apa lagi, kalau anda ada sebarang pendapat yang anda ingin kongsi, sila tinggalkan komen anda di bawah.

Labels: ,


Comments to Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?:


saya ada bahasa sndri, mngapa guna bahasa asing... (ikut style jepun)

@5zol, hahaha bukan suruh guna bahasa asing 100%. Tapi perlu gak kuasai bahasa lain. ;)

Kitty, I didn't know that you are very good in writing Malay language. Salute kat you lah dear.

Setuju sangat sebab Bahasa Inggeris adalah bahasa perantaraan kita. Ini juga untuk kebaikan diri kita juga supaya kita tidak menghadapi masalah untuk berinteraksi dengan orang di negara luar. Satu kelebihan bagi diri kita bila dapat menguasai pelbagai jenis bahasa.

Nice one dear! Thank you for sharing this great article!!

Rasanya....
lebih mudah berbahasa malaysia..
Bukan tak mahu tulis dalam english....
Boleh.....

aku sependapat dengan alasan pertama. takut salah.. hehehehehe...

can I copy this ? don't worry, I'll credit you.

@Hyun, sure. Go on. :)

Anonymous Anonymous said on May 3, 2013 at 1:22 AM
Sye mmg suke english,dari kecik sampai r skng sye sluu ngok filem ngn bce bku2 english tjuan tok kkuh un ssuatu yg sye lmah,bley muda un sye kalau ad pape jdik,x sala pun kan lau kite blaja bhse asing..

Bangsa Melayu adalah Bangsa yang Besar,sebaiknya kita bangga bercakap dalam Bahasa Melayu =) Silah kesini untuk mengetahui lebih banyak tentang Sejarah Kita www.lenteratimur.com ,mereka bisa diikuti pula di twitter @LenteraTimurcom dan kajian sejarah merekapun menarik @kanzunQALAM serta http://protomalayans.blogspot.com

Post a Comment

Commenting policy:
1. Please leave comments that are relevant to the blog post.
2. Comments on posts that are more than 14 days old will be moderated.
3. Do not post advertisements to your own site/products here.
4. Do not post private information, it will be deleted.
5. Refrain from using abusive/vulgar words, if you have personal issues with me, contact me directly through the contact form or my email instead.

Facebook comments to Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?:


Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?

Blogged by: Kitty on Monday, July 09, 2012  
Commentators: Blogger 5zol, Blogger Kitty, Blogger ♥ Safiena ♥, Blogger TiranaAduka, Blogger Fendy Ahmad Thahir, Blogger Hyun, Blogger Kitty, Anonymous Anonymous, Blogger suaramirza,
Facebook comments: comments

Okay so this is my first attempt to write a blog post in Malay, so hopefully I will get this right...

Hai semua, ini adalah percubaan pertama Kitty menulis blog dalam bahasa Melayu. Susah sangat! Nak tulis satu ayat pun ambil masa yang lama sebab Kitty kena fikirkan perkataan yang sesuai.

Ok lah, sebab Kitty tulis dalam bahasa Melayu ni ialah Kitty nak bincangkan satu topik ni iaitu: Mengapa ramai orang tak mahu berbahasa Inggeris?

Salah satu sebab mengapa ramai orang, terutama orang Melayu tidak mahu berbahasa Inggeris mungkin kerana malu akan melakukan kesilapan. Sebenarnya ini tidak sepatutnya menjadi halangan untuk seseorang mencuba untuk menggunakan bahasa Inggeris. Kalau kita malu untuk melakukan kesilapan, bagaimana kita akan dapat membetulkan dan memajukan diri kita. Tak ada orang yang terus pandai, dan dari kesilapan itu lah kita tahu dimana kelemahan diri kita.

Selain itu, mungkin juga orang tidak mahu berbahasa Inggeris kerana merasakan bahawa tidak perlu berbahasa Inggeris untuk maju. Kalau nak ditengok contoh orang Jepun, mereka tak pun berbahasa Inggeris tapi negara mereka tetap maju. Sama juga negara Jerman, Perancis, dan sebagainya. Mereka tidak bergantung kepada bahasa asing untuk memajukan negara. Tetapi jangan lupa, negara-negara Eropah pada ketika mereka membangun, bahasa mereka memang sudah digunakan di seluruh Eropah. Jepun pula, pada saat mereka mula membangun, mereka harus menggunakan bahasa asing untuk berinteraksi dengan dunia luar. Setiap negara yang membangun ada golongon elit yang menjadi peneraju untuk membangun negara. Dan golongon-golongan elit terdiri dari mereka yang berpelajaran dan mampu berbahasa asing.

Sememangnya tidak salah mengagungkan bahasa ibunda sendiri. Ia memang digalakkan, tetapi jangan lah sampai kita menolak bahasa asing bulat-bulat dengan alasan ia akan membuat kita lupa akan bahasa kita sendiri. Mengamalkan dan mempraktikkan bahasa lain tidak bermakna kita lupa asal usul kita.

Satu lagi sebab mengapa kita perlu menguasai bahasa Inggeris ialah kerana bahasa Inggeris mempunyai status sebagai the 'lingua franca of the world', bermaksud bahasa yang paling biasa digunakan sebagai bahasa pengantara dan bahasa yang membolehkan komunikasi terjadi di antara dua pihak yang mempunyai bahasa vernakular yang berlainan. Bahasa Inggeris membolehkan seorang bangsa Melayu untuk berkomunikasi dengan orang asing kerana bahasa itu diterima sedia ada di seluruh dunia. Ini setentunya menjadi satu kelebihan bagi sesebuah syarikat jika ia ingin memperluaskan pasarannya hingga ke luar negara.

Kalau nak dibahas mengenai tajuk ini memang tak habis punya. So apa lagi, kalau anda ada sebarang pendapat yang anda ingin kongsi, sila tinggalkan komen anda di bawah.

Labels: ,



Comments to Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?:


saya ada bahasa sndri, mngapa guna bahasa asing... (ikut style jepun)

@5zol, hahaha bukan suruh guna bahasa asing 100%. Tapi perlu gak kuasai bahasa lain. ;)

Kitty, I didn't know that you are very good in writing Malay language. Salute kat you lah dear.

Setuju sangat sebab Bahasa Inggeris adalah bahasa perantaraan kita. Ini juga untuk kebaikan diri kita juga supaya kita tidak menghadapi masalah untuk berinteraksi dengan orang di negara luar. Satu kelebihan bagi diri kita bila dapat menguasai pelbagai jenis bahasa.

Nice one dear! Thank you for sharing this great article!!

Rasanya....
lebih mudah berbahasa malaysia..
Bukan tak mahu tulis dalam english....
Boleh.....

aku sependapat dengan alasan pertama. takut salah.. hehehehehe...

can I copy this ? don't worry, I'll credit you.

@Hyun, sure. Go on. :)

Anonymous Anonymous said on May 3, 2013 at 1:22 AM
Sye mmg suke english,dari kecik sampai r skng sye sluu ngok filem ngn bce bku2 english tjuan tok kkuh un ssuatu yg sye lmah,bley muda un sye kalau ad pape jdik,x sala pun kan lau kite blaja bhse asing..

Bangsa Melayu adalah Bangsa yang Besar,sebaiknya kita bangga bercakap dalam Bahasa Melayu =) Silah kesini untuk mengetahui lebih banyak tentang Sejarah Kita www.lenteratimur.com ,mereka bisa diikuti pula di twitter @LenteraTimurcom dan kajian sejarah merekapun menarik @kanzunQALAM serta http://protomalayans.blogspot.com

Post a Comment

Commenting policy:
1. Please leave comments that are relevant to the blog post.
2. Comments on posts that are more than 14 days old will be moderated.
3. Do not post advertisements to your own site/products here.
4. Do not post private information, it will be deleted.
5. Refrain from using abusive/vulgar words, if you have personal issues with me, contact me directly through the contact form or my email instead.

Facebook comments to Artikel: Kenapa nak berbahasa Inggeris?:


Hire me to design your blog!

I offer designing and re-designing of Classic Blogger templates. Examples of my design can be found on my portfolio website.

The basic rate for a design starts from $25 USD. The rate is based on the complexity of the design. The more elaborate the design is, the higher the price is.

How to place your order

Send me an email via the contact form and state clearly how you want your design to be. This includes colour scheme, layout (with or without sidebar, number of columns, etc), any extra features, etc.

Your email should be in this format:
Name:
Design: Please give detailed explanation on how you want your template to look like
Preferred payment method: Paypal/Moneybookers/Payza/Bank transfer to Baiduri bank

I shall respond to your email within 3 (three) days. Your order will be placed into a Waiting Queue as orders are processed on a first come, first serve basis.

Payment methods

Payment has to be made to either by PayPal, or Moneybookers.

However, if you choose to pay via (international) bank transfer, be aware that you may be charged for the transfer service.

Other important information

Throughout the designing process, I may need to refer back to you for questions/opinions so do check your email frequently. This is to ensure the design can be done as soon as possible.

Depending on the design, your template make take up to over 1 (one) week to finish. You will be informed once the template is done.

I will send you an email requesting for the payment after the template is done. Once the payment is received, I will email you the complete template along with the necessary files.

All of my designs/templates will come with a credit section. This section must be left intact and you may not remove nor alter them. Resources that come with the designs/templates may not be redistributed or reproduced.

The designer

Kitty

Kitty. 29. Blogger, web design hobbyist, compulsive shopper and bibliophile based in Brunei. Enjoys creating and designing websites, dabbling with HTML, CSS and PHP.

I've been blogging since 2005 (or earlier) though my experience with the internet started back in 2000. My main interest is in web design and development. Other times you can see me wrapped around a book or glued to Astronomy and web design magazines.

The website

This website was created in January 2011 and the domain was purchased by me in late December 2010. Initially the website was intended to house tutorials for Classic Blogger/Blogspot only however over the time it has developed into what you see today.

Several of the tutorials and articles can also be found on Nekonette.com, which is the my main website where I mostly blog about my personal life. Also some of the tutorials here have been moved to that website.

Categories/Labels

Past layouts

These are the layouts that have been used on Codeislove.net previously.

Wooden board

Layout #1

Dark chic

Layout #2

Royal crimson

Layout #3

Articles, Tutorials and Contests

Articles


Please do not copy the articles verbatim and/or redistribute them on your site. And I'd appreciate it if you link back to me.

Tutorials


Please do not copy the tutorials verbatim and/or redistribute them on your site. And I'd appreciate it if you link back to me.

Popular tutorials:

Converting HTML layout to Wordpress series: How to code Classic Blogger template series:

Other tutorials:

Contests

Linkages

On-site navigation

Network

Looking for money-making opportunities? Check out these websites.

Blog Advertising - Advertise on blogs with SponsoredReviews.com

Business 2 Blogger

banner

Contact the webmistress

You can email me your messages/tutorial requests using the contact form:

Advertising

Codeislove: Geek Is Chic is a blog which houses various articles, tips and tutorials on web design as well as a mix of personal insights published by the website owner.

Simple site statistics:
Monthly Unique Visitors: 5000+
Monthly page views: 7,000 ~ 9,000

Also, if you think that you have a good advertisement offer to discuss with me, do contact me and let's discuss about it.

Get reviewed

You can have your website/blog reviewed here on Codeislove. Alternatively, you can also apply to get your website/blog reviewed on my other website, Amalina.org. You can request your review to be public or private. If you choose to have it public, it will be posted here on Codeislove. Similarly, if you want it to be private, I will send the review to you via email.

Please send an email to me in this format and I will get back to you as soon as I can:

Name:
Email:
Website/blog:
Do you want the review to be public/private?

Websites/blogs currently being reviewed:
Aroha - Ashleenah
Twinkle Toes - Eryn - completed
Gadis bermata cokelat - Nurul Nabila - completed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...